Harddisk Recorder

Alles over Harddisk Recorders

Resoluties

Al jaren wordt de beeldkwaliteit uitgedrukt in onder andere de resolutie, wat is nou precies de resolutie en wat heeft dit voor invloed op de beeldkwaliteit?

Om te beginnen moeten we eerst begrijpen hoe beeld op een beeldscherm wordt opgebouwd, het beeld wordt opgebouwd uit beeldpunten welke pixels worden genoemd. Bij de meeste beeldschermen zijn deze pixels van zeer dichtbij nog te zien, in hele nieuwe schermen van bijvoorbeeld tablets zijn deze pixels zo klein gemaakt dat deze niet meer te zien zijn. Hoe meer pixels een beeldscherm per vierkante centimeter bevat hoe scherper het beeld wordt.

De resolutie is het aantal pixels dat een heel beeldscherm bevat, een voorbeeld is een resolutie van 640 x 480. Een beeldscherm met een resolutie van 640 x 480 bevat 640 pixels verdeeld over de breedte van het scherm en 480 pixels verdeeld over de hoogte. Dit scherm bevat dus een totaal aantal pixels van 307200, dit lijkt erg veel echter zijn de huidige schermen dermate groot dat beeld in een resolutie van 640 x 480 als onscherp wordt ervaren. Er zijn simpelweg te weinig pixels per vierkante centimeter waardoor de pixels redelijk groot zijn en te zien zijn als kleine blokjes.

Tegenwoordig worden beeldschermen met veel hogere resoluties verkocht, zo zijn HD-Ready schermen voorzien van 1280 x 720 pixels en Full-HD schermen bevatten 1920 x 1080 pixels, de toekomstige standaard is 4K en deze bevat 2160 x 4096 pixels. Vele harddisk recorders hebben een upscaling functie waarmee men van een lagere resolutie naar een hogere kan laten omzetten, dit is zeer lastig aangezien de informatie (de kleur) voor de extra pixels niet bekend is, door middel van zeer ingewikkelde formules welke gebruikmaken van de kleuren (de informatie) welke wel bekend zijn wordt de kleur van de extra pixels berekend.

Niet alleen de resolutie is van belang voor de kwaliteit van het beeld, ook het formaat van het beeldscherm is van belang. Uiteindelijk geven zoveel mogelijk pixels per vierkante centimeter beeldscherm het beste beeld. Een 24 inch beeldscherm met een Full HD resolutie van 1920 x 1080 bevat meer pixels per vierkante centimeter dan een beeldscherm van 46 inch met dezelfde resolutie, het beeld van het 24 inch beeldscherm geeft dus een beter beeld echter is dit scherm wel bijna de helft van de grootte van het 46 inch scherm. Om voor het juiste scherm te kiezen moet u dus op zoek naar een scherm met een zo hoog mogelijke resolutie bij een bepaald schermformaat.

De afstand tussen kijker en beeldscherm bepaalt of u de pixels wel of niet kunt onderscheiden en dus het ideale formaat voor de situatie waairn het scherm gebruikt gaat worden. Met de nieuwe 4K resolutie zijn zelfs bij zeer grote schermen (50 inch en groter) niet van elkaar te onderscheiden met als resultaat dat vrijwel elk scherm geschikt is voor vrijwel elke situatie.

 

 

Geef een antwoord