Harddisk Recorder

Alles over Harddisk Recorders

Aansluitingen

De verbindingen tussen randapparatuur zoals een harddisk recorder en het beeldscherm of televisie veranderen regelmatig, vaak veranderen ook het type kabel en connector.

De meest bekende aansluiting is wel de Scart-aansluiting, jarenlang was Scart de standaard aansluiting tussen beeldscherm en randapparatuur. Het grote voordeel van scart is dat alle signalen een eigen fysieke verbinding hebben waardoor deze optimaal getransporteerd worden. Het nadeel van scart is wel dat de verbindingssnelheid relatief laag is en de signalen analoog. Analoge signalen zijn veel gevoeliger voor ruis dan digitale wat tot gevolg heeft dat vooral lange scart kabels meer verstoringen in het beeld geven. Daarnaast zijn de connectoren van scart de grootste van alle soorten aansluitingen en komen mede daardoor op sommige harddisk recorders niet meer voor.

Naast scart bestaat er ook de component aansluiting ook wel bekend als YPbPr, deze verbinding bestaat uit 3 tulp-aansluitingen voor het beeld en 2 tulp-aansluitingen voor geluid. Afhankelijke van de gebruikte apparatuur kan component een beter beeld geven dan scart echter moet de apparatuur dan wel het YUV protocol ondersteunen. Het voordeel van component is dat niet alle signalen door een enkele kabel gaan met een enkele afscherming maar elk van de 5 kabels een eigen afscherming heeft. Daarnaast zijn de connectoren van component een stuk kleiner dan scart.

Ieder apparaat dat tegenwoordig wordt verkocht is voorzien van een HDMI aansluiting, het grote voordeel van HDMI is dat deze aansluiting volledig digitaal is en er meerdere verschillende signalen over dezelfde kabel getransporteerd kunnen worden. Er zijn inmiddels vele versies van HDMI: 1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 1.3a, 1.4 en 1.4a. Bij iedere versie zijn er meer functionaliteiten en een verbeterde kwaliteit toegevoegd. HDMI 1.0 heeft een maximale resolutie van 1920×1200 en kan een beperkt aantal communicatie signalen transporteren, HDMI 1.4 heeft een maximale resolutie van 4096×2160 en kan naast een groot aantal communicatie signalen ook ethernet en 3D signalen transporteren.

Veel harddisk recorders zijn ook voorzien van een netwerkaansluiting, hiermee kunnen andere apparaten in het netwerk zoals PC’s, notebooks, tablets en zelfs smartphones de op de harddisk recorder opgenomen programma’s en video’s afspelen. Ook televisie’s en media players zijn vaak voorzien van een netwerkaansluiting, hiermee kan men bijvoorbeeld browsen op internet op de televisie en zelfs app’s installeren en uitvoeren op tv of beeldscherm. Met sommige media players kan men direct vanaf internet video’s downloaden welke op de media player opgeslagen worden en later afgespeeld kunnen worden.

Voor audio aansluitingen wordt naast HDMI ook wel de optical (optische) aansluiting gebruikt, deze verbinding werkt met een lichtgeleidende kabel en wordt vaak gebruikt om audio systemen op tv’s, harddisk recorders en media players aan te sluiten. Vaak zijn deze audio systemen voorzien van meerdere speakers om het geluid zeer realistisch weer te geven.

Ook hebben vrijwel alle apparaten welke tegenwoordig verkocht worden een aantal USB-poorten, deze worden voornamelijk gebruikt om video’s, programma’s, muziek en foto’s weer te geven welke op een USB-stick of externe harddisk staan. In sommige gevallen kan er ook software van USB-sticks of externe harde schijven gestart worden. Ook kunnen bijvoorbeeld digitale foto- of videocamera’s direct op deze usb poort aangesloten worden om deze direct weer te geven op televisie of beeldscherm. In het geval van een media player of harddisk recorder kunnen de foto’s ook opgeslagen worden op het interne geheugen van deze apparaten.

Geef een antwoord